Rękawice ochronne to najchętniej wykorzystywane środki ochrony osobistej. Chronią ręce pracownika przed wieloma uszkodzeniami i urazami. Rękawice dzielone są na trzy kategorie bezpieczeństwa w zależności od poziomu ryzyka, na jakie jest narażony pracownik wykonujący dany rodzaj pracy.

Kategoria I - Rękawice do stosowania w warunkach niskiego ryzyka tylko do minimalnych zagrożeń. Chronią przed powierzchniowym uszkodzeniem naskórka, chronią przed działaniem łagodnych środków chemicznych i temperaturą do 50 stopni C. Należy do niej większość rękawic do prac gospodarczych i domowych. Spełniają wymagania normy EN 420

Kategoria II - Rękawice do stosowania w sytuacjach gdzie ryzyko nie jest określane jako niskie ani jako wysokie. W tej kategorii rękawice chronią przed chemikaliami, uszkodzeniami mechanicznymi, ciepłem i zimnem. Spełniają wymagania normy EN 388.

Kategoria III - Rękawice stosowane gdzie istnieje ryzyko poważnego lub trwałego uszkodzenia dłoni lub ręki np. w pracach przy wysokim napięciu, przy substancjach wysoko agresywnych